“Vi vill visa upp en bit av Sverige”

Magnus Östberg

Gustav Hugosson är en prisbelönt dokumentärfilmare med rötterna i Värne utanför Eksjö. Under de senaste tio åren har han producerat sex dokumentärer tillsammans med sin kollega Andreas H Nilsson.
– För oss är det människorna som driver berättandet och historien framåt, säger Gustav.

Gustav Hugosson är född och uppvuxen i Värne utanför Eksjö. Och det är också i Värne vi hittar huvudpersonen för Gustavs första dokumentärfilm från 2014; “Livet efter döden”.

– Vi följde Elsie Hammarlund från Värne under tiden hennes man var sjuk och filmade från och till under ett helt år. Men när hennes man gick bort fick jag idén att börja om och berätta historien om vad som händer när någon man levt med i 60 år inte längre finns där. Hur kommer man vidare. Det är egentligen det filmen handlar om, berättar Gustav.

Filmen fick fint mottagande och visades bland annat av SVT. Idag jobbar Gustav på en reklambyrå i Stockholm med film och foto som huvudsakliga arbetsuppgifter. Och det var faktiskt stillbilder som var hans fokus från början.

– Jag gick på medieprogrammet i Vetlanda på gymnasiet och efter det hamnade jag på Viebäcks folkhögskola för att läsa foto. Där träffade jag Andreas och vi hittade varandra direkt och sökte oss vidare till nästa fotoutbildning på Biskops Arnö (Nordens fotoskola), berättar Gustav.

Under utbildningen ingick en kurs i rörlig bild och Gustav och Andreas gjorde en film om sjukhusclownerna på Södersjukhuset i Stockholm.

– Vi blev helt fast i det rörliga berättandet. Det finns lite mer utmaning i det rörliga och du kan addera tempo, känslor och annat med bland annat klippning och musik, säger Gustav.

Efter utbildningen fick Gustav jobb som bildjournalist på Aftonbladet och Metro, men drömmen om att göra dokumentärfilmer fanns där hela tiden.

– Andreas och jag diskuterade idéer hela tiden, men det var först när vi började filma Elsie som vi vågade ta steget fullt ut. Det var enormt lärorikt och vi filmade alldeles för mycket material, men vi lärde oss massor. Plus att vi hittade den berättarstil vi ville använda, berättar Gustav.

Stilen de använder bygger på att låta huvudpersonen i dokumentären få ta plats och föra berättandet framåt – i princip helt utan intervjuer eller ledande frågor.

– Vi är väldigt raka i vår kommunikation med de vi filmar. Vår stil innebär ju också att de måste lita helt och hållet på oss så att de vågar vara sig själva framför kameran. Vi måste liksom bli kompisar. Vi håller inte med om allt de säger eller gör, men vi vill visa deras historia. Och det har blivit uppskattat, säger Gustav.

Under de senaste tio åren har två av de sex dokumentärfilmerna någon koppling till hembygden. Förutom filmen om Elsie har Gustav och Andreas även gjort en film om Russnäs och händelserna kring Stanley cup-pokalens besök på orten (när Niklas Hjalmarsson tog hem sin tredje titel, red. anm.). Filmen fick pris som Bästa kortdokumentär på Chicago International Film Festival 2016.

– Det var en riktig höjdpunkt att ta emot priset. De var så fascinerade av Sverige med röda stugor och allt sånt. För oss var det viktigt att hitta den lilla historien i det stora. Den handlar ju om Stanley cup, men vi fokuserar på den lilla byn där alla sitter uppe på nätterna och hejar på byns store son. Niklas är ju inte med så mycket i filmen utan fokus ligger istället på byn, berättar Gustav.

Idag har dokumentärfilmandet satts lite på paus. Både Gustav och Andreas har småbarn och det är inte lika lätt att dra iväg och filma en vecka som det var tidigare.

– Men vi diskuterade nya idéer så sent som i förra veckan. Det som driver oss är ju att man vill bli bättre och bättre hela tiden. Det är ju själva skapandet och filmandet som är det roliga. När filmen har premiär är ju vi oftast redan inne i nästa projekt, säger Gustav.

 

Dokumentärer av Gustav Hugosson & Andreas H Nilsson

Jesus i Örkelljunga, 2023
De radikala kristna vännerna Nils och Oscar har ett mål – att frälsa Örkelljunga. På torget, bland epa-ungdomarna på macken och på badberget, vill de nå ut med sitt kärleksbudskap.
Se filmen här

Terje, 2020
En film om lögnen, sanningen och en naturfotograf som aldrig slutat fotografera.

Miss Mermaid, 2019
På ett hotell i Egypten samlas över trettio sjöjungfrur från hela världen för att göra upp i tävlingen Miss Mermaid International.

Leva utan att dö, 2017
I ”Leva utan att dö” får vi träffa människor som på något sätt är drabbade av Diabetes. En del av TV3:s satsning i kampen mot Diabetes.

Home of the Brave, 2016
Dokumentär om Russnäs och händelserna kring Stanley cup-bucklans besök i bygden. Vann i kategorin Bästa kortdokumentär på Chicago International Film Festival 2016.

Livet efter döden, 2014
Dokumentären följer Elsie Hammarlund från Värne under tiden efter hon förlorat sin man.