Då var Bio Grand finast i Eksjö

Magnus Östberg

Bio Grand på Köpmangatan var under stora delar av 1900-talet en av Eksjös tre biografer. Men för ett par veckor sedan revs biografen efter att lokalen blivit alltmer sliten genom åren.

När Bio Grand öppnade den 4 januari 1936 ansågs den vara ”synnerligen tilltalande inredd och står på höjden av modernitet vad arrangemangen beträffa” enligt Eksjö-Tidningen. Tidningen beskrev interiören så här:

”Såväl entrén som salongen har getts en förnäm och tilltalande utstyrsel och för åskådarnas bekvämlighet är väl sörjt. […] Salongen är hållen i lugna och behagliga färger, scenen är tilltalande och armaturen funkisförnäm. […] Såväl bild som ljud kommer väl till sin rätt, varför biografen i sin helhet torde kunna anses fylla alla krav på en modern biografanläggning”.

När den toppmoderna anläggningen slog upp portarna var den en av tre biografer i Eksjö. De övriga var Metropol och den andra var ”Våfflan”. Den sistnämnda låg på Österlånggatan från 1910 till och med 1964.

Den första filmen som visades på Bio Grand var Tjocka släkten med Edvard Persson i huvudrollen. Den sista filmen som visades var ET. Året var 1983 och samma år beslutade Europafilm att lägga ner bion. Konkurrensen från video och ishockey var för stor, ansåg man. Det gjordes försök att bevara biografen och den drevs som ideell förening under ett par år. Men från och med 1989 är det Metropol som är Eksjös enda bio.

Lite kuriosa i sammanhanget är att Bio Grand byggdes av Simon Lindholm som några år senare grundade det som idag är Eksjöhus.

Foto: Falks foto ur Eksjö museums samlingar.
Bild från 1950-talet.