Näringsliv & co

Eksjö Elteam expanderar

Med över 30 år i branschen har Eksjö Elteam en mycket spännande tid framför sig. Företaget växer från ca 30 anställda i dagsläget, till cirka 50 om ett knappt halvår.

Per-Olof Nilsson och Åke Davidsson startade Eksjö Elteam redan 1986. 1999 blev Peter Sjöbrink och Ola Davidsson delägare. Sedan dess har Peter och Olas ägarandelar växt i samband med att grundarna gått i pension och sålt sina andelar.
– Sedan vi tog över har det varit “bara gas, ingen broms”, säger Ola och Peter i mun på varandra.
Vad är det ni gör rätt?
– Vi har sett till att vi har många ben att stå på, förutom traditionell elinstallation har vi fiber där vi blivit stora, och solcellsmarknaden som lossnat rejält senaste åren, berättar Peter. Ola fyller i:
– Vi har varit tidiga med teknisk utveckling, t.ex investerade vi för 15 år sedan i en fibersvets, vilket gjorde att vi kom in på fiberområdet. Nu har vi hand om hela fiberutbyggnaden i Eksjö, Nässjö och Vetlanda.
Under det kommande halvåret tar Eksjö Elteam ett nytag kring affärsområdet elinstallation och köper samtidigt företaget IG Elektriska i Hultsfred.
– Till nyår kommer vi vara ca 50 anställda, berättar Peter. Inom elinstallation har vi inte varit så aktiva på senare tid, nu anställer vi sex personer på det området. Med köpet av IG Elektriska får vi ett par avtal med kommunerna i Högsby och Hultsfred som gör det hela till en mycket bra affär.
Hur bygger man upp ett så pass stort företag på en liten ort som Eksjö?
– Är det något jag vill trycka på så är det personalen, säger Ola. Vi är ett riktigt gott gäng där vi ställer upp för varandra. Det skulle inte vara möjligt att växa som vi gjort om det inte vore för att vi har väldigt bra medarbetare. En gång i kvartalet har vi någon typ av sammankomst för att stärka banden och ge tillbaka något till personalen. Det har exempelvis varit Sälenresa, gokartåkning och kräftskiva.
Har det varit svårt att hitta bra personal?
– På fibersidan har det inte varit så svårt, där har vi kunnat internutbilda personalen till att bli “certifierad fiberinstallatör”, förklarar Ola och Peter.
– Däremot har det tidvis varit svårt att rekrytera utbildade elektriker. Att elutbildningen på Eksjö gymnasium lades ned i mitten av 90-talet märks tydligt, säger Peter.
Att företaget växer är på alla sätt positivt, men det medför ett följdproblem.
– Vi är trångbodda i våra lokaler redan nu, och för varje nyanställning blir det trängre. Vi vill bygga nytt, men det är svårt att hitta industrimark där vi kan bygga, säger Peter.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Näringsliv & co"

Creative Living Design är grundat av Ann-Christine Karlsson (tv), Mikael Wiktorsson, Ebba Wiktorsson och Alexander Larsson. Creative Living & Design är ett nystartat inredningsföretag med välbekanta ansikten. En av grundarna är Mikael Wiktorsson so …

Den 31 augusti slog Fredrik och Johan Lennings upp dörrarna för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Eksjö. Lennings är ett välkänt namn i branschen och har lång erfarenhet av att sälja jordbruks- och skogsfastigheter. – Under åren har andelen villa …

Per och Anna Nelzén kan sedan ett par veckor tillbaka titulera sig ”Årets handlare”. I konkurrens med 112 andra Interflorabutiker knep de utmärkelsen på en högtidlig gala i Stockholm. – Vi har fått väldigt mycket uppmärksamhet både på stan och i social …

I DAGENS STRESSADE SAMHÄLLE ökar efterfrågan på alternativa metoder för avkoppling och återhämtning. – Min verksamhet utgår från den traditionella kinesiska medicinen. Jag erbjuder olika behandlingsmetoder, bland annat akupressur, öronakupunktur och go …

Eksjö trafikutbildning utbildar för alla nivåer Varje år passerar hundratals elever genom Eksjö trafikutbildning oavsett om det handlar om körkort för bil, mc, buss, lastbil eller moped. Sedan 1 februari 2018 har Claes Malmqvist tagit över rollen som v …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …