Gamla Vattentornet i Eksjö

Kristoffer Karlsson

Sedan 1897 reser sig det gamla vattentornet, ritat av arkitekterna G.A. Nilsson och Ernst Torulf, i Vattenledningsparken. Som del i Eksjös vattenförsörjning har tornet sedan länge spelat ut sin roll, men som landmärke och självklar del i Eksjös horisont är det fortfarande en viktig plats.

Tornet är uppfört i nationalromantisk anda och fasaden i röd granit och tegel är mycket vacker. Det 38 meter höga tornet ger ett majestätiskt intryck där det reser sig på Vattenledningsparkens högsta punkt, alldeles invid Eksjöån.

Det är ett otroligt imponerande bygge. Stenblock som väger över ett ton har hissats upp 30 meter upp i luften, troligtvis helt utan elektricitet.


Foto: Rosenlöfs Foto ur Eksjö museums samlingar.

Det gamla vattentornet är idag är i privat ägo och ägs av arkitektparet Pål och Helena Dunér.

–Vi köpte det förfallna tornet i början av 2000-talet, som då hade stått oanvänt i över 20 år. Sedan dess har vattentornet genomgått en invändig förvandling. Den gamla vattentanken har förvandlats till en amfiteater där bland annat en konsert hölls under Eksjö kammarmusikfestival 2015. Det var Marit Sjödin, cello och Cecilia Ekmark, flöjt som spelade och konserten sändes live bland annat på Metropolbiografen i Eksjö. Arbetet med att förvandla tornets inre till bostad och kontor pågår just nu, berättar Pål Dunér.
Det gamla tornet står stadigt på sin plats – väggarna i basen av tornet är ca 1,5 meter tjocka.
– Det är ett otroligt imponerande bygge. Stenblock som väger över ett ton har hissats upp 30 meter upp i luften, troligtvis helt utan elektricitet. Jag är fascinerad av tornets historia och vill gärna komma i kontakt med människor som vet mer om bygget av tornet, säger Pål Dunér.
– Kanske finns det någon som har bilder från bygget i ett gamalt ärvt fotoalbum eller liknande. Det vore fantastiskt att få ta del av, avslutar han.


Foto: Oscar Rylander. Ur Eksjö museums samlingar.

 

I tornet finns massor av namnteckningar från besökare och på
www.duner.it finns alla dokumenterade. Om du hittar ett namn på någon som du känner till – skicka gärna ett mail till pal@duner.it


Foto: Magnus Östberg

I Vattenledningsparken, alldeles invid Eksjöån reser sig det 38 meter höga vattentornet.

Källor: Gå och se Eksjö, Jan Agertz och Lennart Grandelius samt www.duner.it