Härenviks: Garageföretaget som växte och blev stort

Kristoffer Karlsson

Idag är Härenviks i Eksjö ett växande företag med närmare 30 anställda och med ca 100 små och stora kunder i Sverige och Europa. Men så har det inte alltid varit.
– Jag startade hemma i traktorgaraget på gården, berättar Thomas Adolfsson, vd och ägare till Härenviks.

Thomas Adolfsson började sin bana som modellsnickare. Det innebär att man bygger modeller som sedan blir förlagor till gjutformar.

– Jag ville egentligen bli slöjdlärare, men jag var för dålig på engelska, berättar Thomas med ett leende. Istället utbildade jag mig till modellsnickare och jobbade som det i många år.

Sakta började tanken på ett eget konsultföretag att växa sig stark hos Thomas och i slutet av 90-talet föddes AT Modellprodukter.

– Under mina år som snickare såg jag mycket som jag ansåg var felkonstruerat och jag insåg att det fanns stor potential i att hjälpa företag i gjuteribranschen med konstruktionsarbeten. Ganska snabbt utökade jag verksamhetsområdet och började handla med gjutgods. Och det dröjde inte länge innan jag skaffade den första egna maskinen, berättar Thomas.

»Industrin idag är inte en mörk gruva«

På gården Kålstorp i Edshult några mil utanför Eksjö började resan ta ordentlig fart och som mest hade Tomas åtta anställda hemma i sitt traktorgarage.

– Personalutrymmena hade vi i en gammal barack, berättar Thomas och skrattar.
2005 tog Tomas beslutet att flytta hela verksamheten till nya, stora och ändamålsenliga lokaler i Eksjö.

– Vi femdubblade ytan i och med flytten och fick helt nya möjligheter att utveckla vår verksamhet.

Sedan dess har flyttlasset gått ännu en gång och sedan 2010 finns företaget som numera heter Härenviks i sina nuvarande lokaler på Hässelåsgatan i Eksjö.
Under de första 15 åren gjorde företaget ingen marknadsföring eller något försäljningsarbete över huvud taget.

– Vi växte i takt med att våra kunder växte, berättar Philip Järpenby som är marketing & sales manager på Härenviks. Idag jobbar vi medvetet med både försäljning och marknadsföring och det har gjort att vi har kunnat fortsätta växa och utvecklas, fortsätter han.
Härenviks är idag ett modernt verkstadsföretag där datorer och 3D-modeller är lika naturliga inslag som fräsar och svarvar.

– Industrin idag är inte en mörk gruva, säger Philip Järpenby. Vi erbjuder varierande arbetsuppgifter och den som visar framfötterna har alltid möjligheten att få växa med uppgifterna här på Härenviks, fortsätter han.

En av Härenviks specialiteter är att förbättra kundernas befintliga produkter och att hitta bättre och mer kostnadseffektiva lösningar.
– Utmaningen är att hitta enkelheten i till synes avancerade konstruktioner – och det är där vi har vår stora styrka, berättar Thomas. Vi gillar när vi får vara med i utvecklingsprocessen hos våra kunder, fortsätter han.

Att bygga långsiktiga relationer med sina kunder ser Thomas som en viktig nyckel till företagets framgång.

– Vi vill helst vara en partner till våra kunder och inte bara en leverantör. Ju större insyn vi får i kundens processer, desto mer nytta kan vi göra. Det tjänar i längden både vi och kunden på, förklarar Thomas.

Thomas är aktiv medlem i eksjö.nu:s vd-nätverk. Det är en sammanslutning där företagare från olika branscher får möjlighet att träffas och nätverka.

– Det har gjort stor skillnad för mig, berättar Thomas. Det har hjälpt mig att bygga upp ett bra kontaktnät och jag har fått möjlighet att utbyta erfarenheter med andra företagsledare, fortsätter han.

Inom ramen för vd-nätverket genomförs både studiebesök och utbildningstillfällen. Men fokus ligger på nätverkande och diskussioner.

– Diskussionerna är otroligt givande och det är bra att kunna ställa frågor. Men det är faktiskt minst lika utvecklande att få frågor – det gör att man får tänka till lite, förklarar Thomas. Det är både spännande och förvånande att se hur företagare inom vitt skilda branscher ställs inför så likartade problem och frågeställningar, fortsätter Thomas.
Braskaminer, delar till skogsmaskiner och reservdelar till entreprenadmaskiner är några exempel på produkter som tillverkas på Härenviks. Det forna garageföretaget omsätter idag cirka 47 miljoner och sysselsätter nästan 30 personer.

– Det har varit en fantastisk resa, avslutar Thomas Adolfsson.

Härenviks

Företaget AT Modellprodukter grundades av Thomas Adolfsson 1998. 2012 förvärvades företaget Härenviks metall och efter en fusion tog bolaget namnet Härenviks Sweden AB. Företaget jobbar idag med fyra huvudsakliga områden:

  • Produktutveckling & konstruktion,
  • skärande bearbetning,
  • prototyp- & modelltillverkning samt
  • armaturprodukter.