Hotellet, mitt i stadens hjärta

Redaktionen

En bild från tidigt 1900-tal (från hotellets privata arkiv).

Med sina 162 år har Eksjö stadshotell hunnit med att vara både rådhus, gästgiveri, bank och arkiv. Dessutom är det en av få byggnader som kan stoltsera med ett eget frimärke.

Med Eksjömått mätt är Eksjö stadshotell en ung byggnad. Byggnaden uppfördes 1856 och invigdes 1862 som rådhus. Fastigheten hade då ”bara” två våningar men inrymde bank, gästgiveri, kök och ”resanderum” på bottenvåningen. På våning två fanns sammanträdesrum, arkiv och festsal med musikläktare. Det var hotellverksamheten som under tidigt 1900-tal krävde mer utrymme och 1904 byggdes den tredje våningen efter ritningar av arkitekten G.A. Nilsson. På luciakvällen 1930 inträffade en brand som förstörde hela den tredje våningen och förde med sig kraftiga vattenskador, vilket ledde till en totalrenovering av byggnaden.

Genom åren har hotellet genomgått renoveringar av både hotellrum, matsal och pub. Under förra året fick byggnaden en ny inglasad veranda och i skrivande stund pågår en renovering av puben.
– Vi har stor respekt för vår anrika historia men vill hela tiden förnya koncept och erbjudanden till våra gäster. Därför gör vi nu om puben till Albert bistro & bar, berättar Jonas Persson, vd på Eksjö stadshotell.

Namnet på den nya bistron går knappast att misstolka. Självklart är det bygdens Albert Engström som hyllas i det nya konceptet.
– Albert har ju haft en egen ”hörna” här på hotellet sedan lång tid tillbaka. Därför kändes det naturligt att få med sig historien in i det nya. För även om det blir helt ny inredning och ny meny kommer du att märka Alberts närvaro, avslöjar Jonas.

1998 fick Eksjö
stadshotell äran att stoltsera på frimärke i serien ”Svenska hus”.

På lucianatten 1930 totalförstördes tredje våningen i en brand.

Jonas Persson är vd på Eksjö stadshotell sedan 1 januari 2018.