I12-området

Magnus Östberg

Från soldater till företag och bostäder

1994 marscherade den sista soldaten ut från I12-området. Idag finns här cirka 45 företag med närmare 500 anställda och ett 40-tal familjer har också sin bostad på området. Men historien om I12 börjar redan under tidigt 1900-tal.

När beslutet om I12:s nedläggning kom var det förmodligen få som trodde att området skulle fortsätta blomstra långt in på 2000-talet. Även om marscherande soldater lyser med sin frånvaro är det febril aktivitet på området med restaurang, utbildningar, företag, bowling och gym.

Området ritades av arkitekt Magnus Dalander och byggdes under perioden 1916-1920. Först ut var det pampiga kanslihuset som än idag möter allas blickar när du kör upp längs allén mot området. Bakom ”markan”-byggnaden där restaurangen Putte Kock ligger, hittar
vi den mäktiga kungseken som också kallas Eksjö vapen. Eken har fått stå modell för Eksjös stadsvapen som skapades redan 1949. Men eken stod på plats långt innan dess och även när I12-området byggdes och det finns inga tillgängliga uppgifter på hur gammal eken faktiskt är.

I12 har under åren varit hemvist för 75 årgångar av värnpliktiga och arbetsplats för hundratals försvarsanställda. Under åren har den militära organisationen genomgått ett flertal förändringar. Regementen har slagits ihop och förändrats. Sedan 1995 ägs större delen av områdets fastigheter av Itolv AB.

Källor: Gå och se Eksjö, Jan Agertz och Lennart Grandelius, I12:s kamratförening och www.smhs.eu

Fotografier: Rosenlöfs foto, ur Eksjö museums samlingar.

 

 

I12 stod färdigt 1920 och användes av försvaret fram till 1995.

 

Soldater poserar på ”luckan” någon gång under 1920-talet.