Sluta aldrig drömma

Redaktionen

Jennie Heimdal, näringslivsutvecklare, eksjö.nu

För fjorton år sedan började jag mitt första sommarjobb som frukostvärdinna på Kullagårdens vandrarhem, gick därefter kurser i småföretagande, drev UF-företag på gymnasiet och fick som artonårig sommarlovsentreprenör möjlighet att driva Långanäs café under en sommar. Under den här tiden vaknade mitt intresse för företagande och entreprenörskap och jag valde som ung tjej från landsbygden i Eksjö kommun att flytta 150 mil till Gällivare för att arbeta med projektet ”Landsbygd i centrum”. Ett projekt som innebar mycket mer än ”bara” landsbygdsutveckling. I Norrbotten led man nämligen av ett syndrom som gjorde att man till slut gick baklänges. Man var helt enkelt hemmablind.

Norrlänningarna såg den vackra naturen och samekulturen varje dag, medan en nykomling som jag blev helt överväldigad första dagen jag såg en ren! Min första uppgift på min nya arbetsplats blev att öppna ögonen på landsbygdsborna och få dem att faktiskt se sina tillgångar som just tillgångar och ge dem verktyg att nå framgång. Egentligen genom något så enkelt som att få insikt.

Projekt ”Landsbygd i centrum” satte många järn i elden i Gällivare, både i kommunhuset och på landsbygden. Projektet blev den stora sleven i grytan som rörde om och som sparkade Jante utför Dundret så det stod härliga till.
Idag föreläser jag fortfarande i Norrbotten, och jag använder faktiskt flera framgångsexempel från Eksjö kommun om hur man hittar sina guldkorn eller skapar samarbeten.

Det finns samma möjligheter i Eksjö kommun som i Gällivare men man behöver den där stora sleven i grytan, den där järnsmidaren som håller glöden varm och den ihärdiga sköld som håller Jante på behörigt avstånd. Med envishet, idérikhet och entusiasm hoppas jag att vi tillsammans ska röra om i grytan och skapa nya insikter, upplevelser och möjligheter.

En person sa till mig en gång; ”Du kan vara nöjd Jennie, men du får aldrig sluta drömma.” Det tar vi i hand på – låt oss inte bara nöja oss, utan låt oss drömma. Jag ser mycket fram emot att bli en del av det proffsiga gänget på Eksjö.nu och att få se er resa mot drömmarna. Vi ses i verkstan!

Jennies tre bästa tips just nu

  1. Hemmablindhet
    Låtsas att din kusin från New York är på besök i Eksjö i tre dagar. Vilka ställen skulle du verkligen vilja visa honom eller henne under dessa tre dagar!? Både i vår kommun och närliggande. Se områdets tillgångar, se grannarnas tillgångar, se samarbetsmöjligheterna.
  2. Generositet
    Om någon ger dig något, så vill du ge tillbaka. Ge gratis tips, guider och test att göra för att din kund eller besökare ska förstå din produkt eller produktens värde. Det är också större chans att man följer eller köper något av en person man gillar.
  3. Hur ser du ut i mobilen?
    Den digitala närvaron och framförallt i den snabba smartphonen ökar konstant. Enkelheten och tillgängligheten är en viktig faktor för B2C företag. Det är viktigt att synas professionellt och smart genom skärmen i luren. Ju färre klick en kund eller besökare måste göra – desto bättre!