Juniagruppen öppnar nytt LSS-boende i Eksjö

Magnus Östberg

Foto: Magnus Östberg

Det är bråda dagar på Juniagruppen i Eksjö. Möbler packas upp och skruvas ihop. Rutiner gås igenom och metoder ska spikas. För cirka en månad sedan var tillståndet klart och inom kort anländer de första hyresgästerna till Juniagruppens nya LSS-boende på Sofieholmsgatan i Eksjö.
– Vi har jobbat hårt med att hitta rätt medarbetare och få metoder och rutiner på plats. Allt för att vi vill få rätt kvalitet på verksamheten från början, berättar Katarina Holm som äger och driver bolaget.

Katarina Holm är inget okänt namn inom den privata omsorgsvärlden. Förutom att hon och kollegan Peter Mellgren drivit HVB-hem och både i Stockholm och Eksjö tidigare kommer hon också från en entreprenörsfamilj.

– Pappa (Christer Holm, red. anm.) kanske har banat vägen lite och fått ta de värsta smällarna. Jag upplever att vi har gott renommé i branschen och för oss är det oerhört viktigt att utveckla det. Vi har ett mycket seriöst upplägg med en väl utvecklad metodik som gör att vi kan erbjuda ett boende med hög kvalitet i alla delar, säger Katarina.
Att bedriva företag inom en bransch som allt som oftast är föremål för politiska diskussioner är inte alltid friktionsfritt. Att begränsa vinsterna i välfärden är en diskussion som dyker upp titt som tätt.

– Men allt är inte svart eller vitt. Det är stor skillnad att bedriva ett litet bolag, där det viktigaste är att ge brukaren en bra livssituation, jämfört med ett stort vårdbolag där det sitter ett riskkapitalbolag i toppen och vill maximera vinsten, säger Katarina.

Men vad är det då som skapar kvaliteten i ett företag som jobbar med mjuka värden som vård och omsorg?

– Att hitta rätt medarbetare är jätteviktigt för oss. Vi hade tur och fick tag i Mia och Susanne som har otrolig erfarenhet och som vet hur man bygger upp en LSS-verksamhet, säger Katarina.

Mia Haraldsdotter jobbar som enhetschef och Susanne Elm är verksamhetschef och föreståndare för Sofieholm LSS som boendet heter. Både Mia och Susanne är födda och uppväxta i Eksjö men har tillbringat många år på andra orter runt om i landet. Tillsammans har de över 50 års erfarenhet inom vård och omsorg.

– För oss är det väldigt roligt att få vara med och bygga upp detta från grunden. Det är sällan man får så bra förutsättningar att förbereda sig innan verksamheten drar igång, säger Susanne.

» För oss är det väldigt roligt att få vara med och bygga upp detta från grunden. Det är sällan man får så bra förutsättningar att förbereda sig innan verksamheten drar igång. «

– Vi har till exempel utbildat oss själva och alla medarbetare i metodiken TEACH som vi kommer att använda oss av. Många av våra medarbetare har lång erfarenhet och är drivna och vill utvecklas. De vet att vi har höga förväntningar och många av dem går igång på det, berättar Mia.

Målgruppen för Sofieholm LSS är personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

– Men det kan också vara personer med en kombination av flera olika delar. Vi vänder oss till personer med komplexa behov. Däremot tar vi inte in personer med missbruk, säger Mia.
Boendet är beläget i före detta veterinärskliniken på Sofieholmsgatan i Eksjö. En vacker träkåk som majestätiskt reser sig i den generösa trädgården som kantas av välfyllda äppelträd. De sex lägenheterna är modernt men varsamt inredda och fullt utrustade för att de som bor där ska kunna leva så vanligt som möjligt.

Susanne Elm (tv), Katarina Holm och Mia Haraldsson (th) ser fram emot att ta emot de första hyresgästerna på Juniagruppens nya LSS-boende på Sofieholmsgatan i Eksjö.

– Vi vill anpassa boendet efter behoven hos de som ska bo här. Vi utgår från lagstiftningen och kompletterar sedan med hög personaltäthet, högt säkerhetstänk och en metodik som genomsyrar hela verksamheten, förklarar Susanne.

Nu saknas bara de första hyresgästerna och sedan är verksamheten igång. Men det finns även långtgående planer för nya projekt inom bolaget.

– Det finns ett stort behov av LSS för barn eftersom de alltför ofta blir felplacerade till HVB-hem eller andra institutioner där de inte ska vara. Där är vi beredda att satsa. Men problemet är att hitta lokaler. Vi är beredda att bygga nytt men tyvärr är det svårt att få tag i mark och att reda ut exakt vilka regler som gäller. Men vi jobbar på det, säger Katarina Holm.

Juniagruppen

Juniagruppen bildades 2013 och bedriver bland annat Strandvillan HVB (Stockholm) för ensamkommande barn och ungdomar. Bolaget har tidigare även bedrivit HVB-verksamhet i gamla polishuset i Eksjö. Juniagruppen ägs och drivs av Katarina Holm och Peter Mellgren som båda har lång erfarenhet inom vård- och omsorgsföretagande. I augusti blev tillståndet klart för den senaste verksamheten som är ett LSS-boende på Sofieholmsgatan i Eksjö.

FOTNOT: Junigruppen heter numera Astoria individstöd