Krusagården – med anor från 1600-talet

Kristoffer Karlsson

Mellan Lilla torget och Norra Åbron hittar vi den anrika ”Krusagården”. Sitt namn har den troligtvis fått från släkten Kruse – vi vet nämligen att Anders Nilsson Kruse köpte en del av tomten år 1637.

Under slutet av 1700-talet användes Krusagården som brännvinsbränneri som drevs av brännmästaren Zacharias C Hassel. Under samma tid fanns även en ”finka” i lokalerna där stadsfiskal Ek burade in de lokala busarna.
I början av 1800-talet byggdes Krusagården om till garveri. I den västra längan fanns karen där skinnen garvades och lädret torkades sedan på vindarna. Från 1831 fram till 1944 ägdes gården av familjen Aschan, och under den tiden drevs bland annat speceriaffären ”Aschan & Håkanson”.

Bild från sent 50-tal ur Aschanska gårdens samlingar

På 40-talet var gården i dåligt skick och hotades av rivning eftersom det fanns planer på att uppföra ett varuhus på platsen. Men eksjöborna protesterade både intensivt och högljutt och tack vare det så stoppades rivningen. Istället renoverades Krusagården och räddades på så vis för framtida generationer, något som vi är mycket tacksamma för idag.

Sedan 50-talet ägs Krusagården av Eksjöbostäder och verksamheten sköts av en ideell förening. Gården är öppen för allmänheten och turister och här anordnas allt från populära kulturkvällar till loppisar och julmarknad. Gården har också gjort sig känd för sin våffelservering.
Eken som växer inne på Krusagården är i skrivande stund 64 år gammal. Den planterades av Gustav VI Adolf när han besökte Eksjö på sin eriksgata i september 1954.

Bild från 1911 ur Eksjö museums samlingar.

Förutom bränneri och garveri har gården genom åren bland annat inrymt krogverksamhet, ungdomsgård, vandrarhem och turistbyrå.
Den 1 december är det julmarknad på Krusagården, ett utmärkt tillfälle att besöka denna historiska plats.