Nytt projekt för företagare på landsbygden

Redaktionen

Eksjö.nu har beviljats medel från Astrid Lindgrens Hembygd för att genomföra projektet TUFF Landsbygd. En satsning som ska stärka möjligheten för kvinnliga företagare på landsbygden att utveckla både sig själva och sitt företag.

– Det finns en stor vilja att kunna försörja sig själv där man bor. Det är en viktig utgångspunkt för projektet och vi har redan hittat flera som vill vara med för att växa både som företagare – och människa, berättar Carina Eldåker som är projektledare för TUFF Landsbygd.

Projektet har som mål att bidra till långsiktig utveckling av landsbygden. Eller, landsbygderna som Carina menar är det rätta begreppet.
– På samma sätt som vi säger en stad, flera städer finns det en landsbygd och flera landsbygder. Förutsättningarna ser olika ut på olika landsbygder och det är viktigt att vi tar tillvara olikheterna, säger Carina.

TUFF Landsbygd sträcker sig över Eksjö, Vimmerby och Hultsfreds kommuner och under projektet kommer en rad aktiviteter att anordnas i form av föreläsningar, nätverkande, styrelsearbete, affärs-, kompetens- och personlig utveckling.
– Under våren kommer vi bland annat ha en föreläsning med Torkild Sköld som är en stor inspirationskälla för alla som är intresserade av personligt ledarskap, vinnande arbetsglädje och förändringsvilja, berättar Carina.

TUFF Landsbygd är i första hand ett projekt för kvinnor som vill starta eller som redan har startat företag men alla entreprenörer med idéer är välkomna, menar Carina.
– Utvecklingsfrågor för både individ och företag är ju rätt generellt, men i det här projektet har vi utgått från kvinnors behov och önskemål, säger Carina.

När det är dags för projektet att avslutas kommer en landsbygdsmässa att anordnas. Var är i skrivande stund inte bestämt.
– På försommaren 2019 kommer vi att låta företagarna visa upp sina verksamheter och vilka möjligheter det finns på alla våra landsbygder, avslutar Carina.