PE Creative satsar på hantverk och kundanpassade lösningar

Magnus Östberg

Balkongräcken tillverkade av PE Creative i Eksjö.

I en tid då produktion flyttar utomlands och storskalighet är en självklarhet går Eksjöföretaget PE Creative mot strömmen. Med en satsning på hantverksmässighet och kundanpassade lösningar har de hittat en marknad för allt som kan produceras med metall, svets och pulverlackering.

PE Creative har sin hemvist i före detta Rörklammerfabrikens lokaler på Breviksvägen i Eksjö. Här finns en anläggning som tillverkar franska balkonger, balkongräcken och grindar med eller utan motorstyrning. Dessutom görs en del avancerad specialsvetsning åt företag i länet som kräver det lilla extra. I mötesrummet sitter egentillverkade ljuskronor och för vd Per Feistner är kreativiteten knappast ett problem.

Per Feistner, vd för PE Creative

– Som företagare handlar det ofta om att nischa sig och bestämma vad man kan och bör göra. För min del började allt för snart 14 år sen då jag lånade en svets för att kunna leverera min första beställning. När jag fick betalt köpte jag en svets och sedan har det rullat på, berättar Per.

Företaget flyttade till Eksjö i oktober 2015. Men valet av etableringsort var inte självklart.

– Jag slängde ut krokar om lokaler till flera kommuner. Hos eksjö.nu fick jag svar med vändande post och dagen efter var vi och tittade på lokalen där vi sitter nu. Det gick väldigt snabbt och var helt rätt för oss, berättar Per.
I samma veva ombildade Per bolaget till aktiebolag.

– Jag tror jag har gått på alla minor man kan tänka sig som företagare. Man kanske måste göra det, men när vi bildade aktiebolag märkte jag att vi blev accepterade på ett annat sätt än tidigare, berättar Per.

Bolaget lever idag en relativt anonym tillvaro för gemene man, men har gott renommé i branschen som till stor del beror på hantverket, menar Per.

– I och med att vi bygger färdiga produkter kan vi kapa ledtiderna. Vi har ett stort hantverkskunnande och hög finish på våra produkter. Målet är att kunden ska få lite mer än den förväntat sig, säger Per.