Strategiskt arbete säkrar kompetensen

Kristoffer Karlsson

Bruzaholms bruk är ett gjuteri som bland annat tillverkar slitgods för asfalts- och betongblandare och värmebeständigt gods för t.ex sopförbränning.

Sedan några år tillbaka bedriver Bruzaholms bruk ett strategiskt arbete med syfte att långsiktigt säkra kompetensförsörjningen.

– Utan personal kan vi inte bedriva någon verksamhet, säger Tine Folkmann, HR-ansvarig på Bruzaholms bruk. Människorna är A och O och för oss som finns på en liten ort är det extra viktigt att jobba aktivt med rekrytering och personalförsörjning, fortsätter hon.
För att tidigt skapa ett intresse för industrin och teknik bjuder företaget in mellanstadieelever på studiebesök.

– Vi vill så ett frö redan i tidig ålder och genom att träffa elever från årskurs fem och låta dem få se på nära håll vad vi sysslar med hoppas vi kunna väcka ett intresse, säger Hans Karlsson, som är produktionschef.

Bruzaholms bruks sätt att arbeta har vissa likheter med lärlingssystemet.

– Vi vill hitta talanger i tidig ålder och ge dem möjlighet att lära sig yrket på plats här hos oss, förklarar Tine Folkmann. Och för den som har rätt vilja och ambitioner så finns det stora möjligheter att utvecklas inom företaget, fyller Hans Karlsson i.

Givetvis rekryterar Bruzaholms bruk även på traditionellt vis men genom att komplettera med unga lokala talanger direkt från gymnasiet så uppnår de precis det som de är ute efter.

– Vi vill ha en mix av olika typer av människor och personligheter. När äldre erfarna, yrkesskickliga arbetare blandas med unga hungriga personer med nya ideér uppstår spännande effekter, förklarar Hans Karlsson.

Att jobba nära ihop med skolan är självklart för Bruzaholms bruk.

– Vi finns med på mässor och karriärdagar, samarbetar både med grund-, gymnasieskolan och teknikcollege. Vi uppmuntrar också studenter vid högskolan att göra sina examensjobb här hos oss, avslutar Tine och Hans.