Tusen och en katt

Redaktionen

I början av maj är det ett år sedan veterinärkliniken ”Tusen och en katt” slog upp portarna i gamla stan i Eksjö. Det firas med båda fina erbjudanden, öppet hus och två gratisföreläsningar för hund- och kattägare.

Sara Dufva Lundquist driver Tusen och en katt tillsammans med Helena Ulpe. Kliniken finns i Eksjö och i Tenhult och fokuserar till störst del på smådjur. Sara, som är född och uppvuxen i Eksjö, återvände från veterinärstudier i Köpenhamn 2007 och har sedan dess jobbat i yrket både som egen företagare och anställd på klinik.
– Men det kändes lite speciellt när vi öppnade här i Eksjö förra året. Att kliniken ligger i gamla stan är ju också helt underbart, säger Sara.
Kliniken i Tenhult är fullt utrustad med röntgen och operationsmöjligheter. I Eksjö finns inte samma utbud, men Sara rekommenderar lokala djurägare att börja på Eksjökliniken.

– Mycket av de mest vanliga problemen kan vi åtgärda här. Om det sedan skulle behövas kan vi ta med djuret i fråga till Tenhult och fortsätta där. Men det går alltid att börja i Eksjö, förklarar Sara som tillägger att de även gör hembesök för hund och katt.
– När vi gör hembesök kan vi också utföra till exempel
kastration eller ta blodprov. Det brukar vara mycket upp-
skattat att slippa ta djuret från sin hemmiljö, säger hon.
När veterinärkliniken nu firar ettårsjubileum blir det både öppet hus och två gratisföreläsningar i början av maj.
– Vi föreläser en hel del för både katt- och hundägare och tyckte att det kunde vara att bra tillfälle att prata om stressrelaterade problem hos katter och hur man bäst reser med hunden i Europa. Det känns aktuellt och relevant, säger Sara.

Saras bästa vårtips för husdjuren

Våren är lika med husdjurssäsong. Vi är ute mer och då är också våra djur ute mer. Men det innebär också fler fästingar, ormbett och skärsår. Här är Sara Dufva Lundqvists bästa tips för hur du hanterar ditt djur om olyckan (eller fästingen) är framme.

Ormbett

Huggormsbett kan bli ganska allvarligt. Håll djuret så lugnt och stilla det bara går och ta dig till en veterinär så fort som möjligt. Katter verkar tåla ormbett något bättre än hundar men kontakta ändå veterinär om du misstänker ormbett hos både hund och katt!

Fästingar

Nu drar fästingsäsongen igång på allvar vilket drabbar vissa djur mer än andra. Känn på ditt djur dagligen för att se om den har fått några fästingar. Plocka bort dem inom 12-24 timmar. Använd receptfria läkemedel som finns på apoteket i första hand eller prata med din veterinär om du är osäker eller vill ha ett receptbelagt preparat.

Skärsår

Om såret är ytligt räcker det ofta med att hålla det rent och hindrar djuret från att slicka på såret. Om det är djupare skador läker det snabbare om såret sys. Ett tips är att alltid ha med sig en påse på promenaden – om djuret får en sårskada i tassarna kan du trä påsen över tassen tills du kommer till en veterinär.