Historiska platser

Välbevarat borgarhem med lång historia

Under sommaren arrangerar Eksjö museum visningar på Aschanska gården – varje dag
kl. 13.00 på svenska och 16.00 på engelska, berättar Lisa Ugarph från Eksjö museum.
Idag är Aschanska gården ett välbesökt turistmål som varje år lockar tusentals besökare tack vare sin välbevarade borgarmiljö från tidigt 1900-tal. Men det finns tecken som tyder på att gården har anor ända från 1300-talet.

Aschanska gården har fått sitt namn efter familjen med samma namn som från 1836 drev garveri bredvid den byggnad som idag är Eksjö museum. Garveriets kontor fanns dock i det hus där familjen bodde och det är på kontoret som Eksjö museums guidade turer tar sin början.
– Här sköttes familjens affärer och kontoret fungerade också som herrum dit männen drog sig tillbaka och rökte pipa, berättar Lisa Ugarph från Eksjö museum.

Aschanska gården från Norra Storgatan. Vy mot söder.

Aschanarna tillhörde Eksjös societet under flera generationer och den sista generationen bestod av fem syskon – som alla förblev barnlösa av olika anledningar. Hedda Aschan var den som bodde i huset längst, ända fram till 1965 då hon flyttade till ålderdomshem i staden.
– Men hon firade alla sina födelsedagar här i huset och skulle hon ha gäster hade hon mottagning här – aldrig på ålderdomshemmet, berättar Lisa.

Hedda & Signe Aschan i övre salongen 1906.

Men Aschanska gårdens historia är betydligt längre än de 150 år som familjen Aschan bodde där. Redan under senare delen av 1300-talet finns nedtecknat om gården som då gick under namnet Pukegården. Men det är först 1585 som gården på allvar dyker upp i historieböckerna. När södra huset renoverades 1903 hittade man nämligen en sten med årtalet 1585 ingraverat.

Under 1600-talets början finns också en intrikat familjefejd dokumenterad där gården är inblandad. Den handlar om oxhandlaren Jöns Gudmundsson som vill skilja sig från sin fru på grund av att hon umgåtts för mycket med häradsfogden Jöns Boson. Men det är kanske en helt egen historia.

Syskonen Aschan i den lummiga trädgården. 1950-tal.

Idag är Aschanska gården ett historiskt dokument med olika tidsåldrar väl bevarade i olika delar av huset. Köket är från 1940-talet, kontoret andas 1800-tal och salongerna påminner om något ur en äldre kostymfilm.
Kort sagt – Aschanska gården är något som måste upplevas på plats.

Källa: Gå och se Eksjö, Jan Agertz och Lennart Grandelius.

Foton: Aschanska gårdens samlingar.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Historiska platser"

Mellan Lilla torget och Norra Åbron hittar vi den anrika ”Krusagården”. Sitt namn har den troligtvis fått från släkten Kruse – vi vet nämligen att Anders Nilsson Kruse köpte en del av tomten år 1637.

Med närmare 200 år på nacken är ”Societetshuset” långt i från Eksjös äldsta byggnad. Men under åren har huset inrymt allt från konditori till danssalong och församlingslokal. Societetshuset har förmodligen fått sitt namn från tiden runt 1845. Då ägdes …

Mitt i hjärtat av den idylliska trästaden döljer sig en mörk och dyster historia. Eller, det kanske är att överdriva dramatiken en aning. Följ med på besök under torget där skyddsrum och offentliga toaletter fortfarande finns kvar. Den inbitne eksjöbon …

Gult blir grått. I skrivande stund pågår en ommålning avGuldsmedsgården där Lennarts konditori huserar sedan 1960-talet. I det nordvästra hörnet av Stora torget i Eksjö ligger en av stadens många byggnadsminnesmärkta fastigheter; Guldsmedsgården. Byggn …

En bild från tidigt 1900-tal (från hotellets privata arkiv). Med sina 162 år har Eksjö stadshotell hunnit med att vara både rådhus, gästgiveri, bank och arkiv. Dessutom är det en av få byggnader som kan stoltsera med ett eget frimärke. Med Eksjömått mä …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …