Var förberedd för vinterväglag

Magnus Östberg

Förr än du anar så är den här. Vintern. Med sina kyliga vindar, drivande snö och halkiga gator. För oss som bor på Höglandet torde det vara en självklarhet att se över bilen i god tid innan vintern. Men ändå kommer den som en överraskning varje år. Så kom ihåg var du läste det först: Winter is coming…

Torkarblad & spolarvätska

”Nya torkarblad gör underverk för sikten, speciellt när det blir lite snöblandat regn och mörkt. Välj ett par torkarblad av lite bättre kvalitet – det är värt några kronor extra att se bra när du kör på vintervägarna. Kom ihåg att fylla på spolarvätska som klarar minugrader. Ha gärna en dunk i reserv i bilen”.
Mattias Sandell, S&S Bilservice

Motorvärmare

”Motorvärmare förlänger livet på bilen och är ju skönt när det är varmt när du sätter dig i bilen. Dels har du fri sikt och rena rutor. Det finns även en miljöaspekt i det hela – att kallstarta en bil är sämre för miljön än att starta en varm bil.”
Mattias Sandell, S&S Bilservice

Vinterdäck

”Dubb eller friktionsdäck är ett svårt val. Om du väljer dubbdäck finns det risk för att dubben invaggar dig i en falsk trygghet. Du kanske kör lite fortare vilket är ett problem eftersom dubben egentligen bara hjälper på ren is.
I många fall är friktionsdäcket bättre, dels ur miljöhänseende men också i snö och slask har du ett bättre grepp med ett friktionsdäck. Där finns ett tätare ”mönster” som ger bättre grepp än dubb (om det inte är is). Trenden är att allt fler går över till friktionsdäck, men det beror också mycket på hur vintern blir.
Ett grundtips är att inte välja ett för billigt däck. Lågprisdäcken är billiga av en anledning. Tänk på att vara ute i god tid när du ska byta till vinterdäck. Det gör inget att lägga på vinterdäcken ett par veckor innan snön kommer. Om det är under tio grader varmt är det inga problem att köra med vinterdäcken utan att de slits mer än vanligt.”
Oskar Anemyr, Magnussons däck

Lampor & extraljus

”Bra ljus är en förutsättning för säker vinterkörning. Men trots att utvecklingen går framåt händer det inte jättemycket när det gäller bilarnas lampor. Därför blir det allt vanligare att montera extraljus på bilen. Det finns väldigt fina LED-ramper idag som ger bra sikt och lyser upp fint om du åker lite landsväg. Tänk på att välja en ramp som passar din bil.”
Christoffer Josefsson, Josefssons Motor