Det gröna guldet & invånarna bjuder upp till dans

Redaktionen

IMG_5772Höglandet. Bara ordet får mig att tänka positivt. För mig andas det natur och gemenskap. Naturen på Höglandet är fantastisk, kanske inte unik men fantastisk. Den ligger där och väntar på oss, kuperad, men också platt. Utöver det skapar vi med gemensamma ideella krafter de mest proffsiga och beundransvärda evenemangen för andra människor.

Efter sju års utflykt till Stockholm för många år sedan lockade hemtrakten och småstaden. Stockholm är fantastiskt på alla sätt, inte tal om annat men ”hemma” hade något som storstaden saknade, här fanns närheten. Närheten till alla vänner, närheten till naturen och närheten till de ”riktiga” skogarna och de fina sjöarna.

Ett av mina ben har de tjugo senaste åren varit fast förankrat i MTB-cykling. Trots ett par varv runt jorden, om man räknar samman alla träningsmil, så finns det för mig oupptäckta kohagar och stigar som ligger lugnt vilande men längtar efter att få känna sig uppskattade och inte glömmas bort.

Rundorna ger också oväntade möten med människor. Som den tidiga söndagsmorgonen när jag kom ensam cyklandes upp till Skuruhatt och trodde jag skulle möta hattens stillhet och vida utsikt. Men inte. Klockan 8.30 på morgonen möter jag ett par som firar ena partens ­­30-åriga födelsedag och blir där bjuden på den, förmodligen, härligaste hemgjorda tårtan som någonsin varit på Skuruhatt. Ytterligare en gång på samma bergstopp när fyra äldre vänliga damer bjöd några trötta cyklister på sju sorters kakor från sin picknickkorg. Glädjefulla möten som visar att det lilla kan vara det stora.

Nu ligger den färgsprakande hösten framför oss och den friska luft som vi tar för given. Blev påmind nyligen då en tidigare kollega från Tranås hade affärsbesökare från en storstad i Asien. Det de mest fascinerades av var den rena luften vi har. En självklarhet för oss som man lätt glömmer bort.

Mitt andra ben har fått en stor dos ledarskap och evenemangsfixande. Ett av dem är Ränneslättsturen som med två klubbars samarbete blivit ett av de största och mest uppskattade mountainbikeloppen i landet. Inbitna cyklister har upptäckt hur bra förutsättningar vi har men också en stor del Eksjöbor och angränsande kommuninvånare ses mer och mer i skogarna runt staden. Det där med ringarna på vattnet.

Att event är oerhört viktiga för oss blir man återigen påmind om vid Eksjö stadsfest. Det slår mig när jag minglar på Vaxblekargårdens terrass hur denna tillställning svetsar samman oss invånare, såväl ortsbor, hemvändare som övriga höglandsbor. Här fyller våra evenemang en stor funktion, stora som små.

När naturen och vi tillsammans bjuder upp till dans, ja då är det bara att tacka JA.

Nämnde jag förresten att det gröna guldet inte ligger på ett ställe, det ligger utspritt.

Mats Nerlund
MTB-cyklist, ungdomstränare, och tävlingsledare för Ränneslättsturen. www.ranneslattsturen.se