Semester i Norge eller Grums?

Redaktionen

kattaSnart är det dags! Årets hett efterlängtade sommarsemester står för dörren. Nu ska vi förverkliga alla drömmar, måla om huset, läsa böcker, träffa hela släkten. Ja alternativen är många och den korta ledigheten ska utnyttjas på bästa vis. Inte konstigt om många blir stressade, kanske mer stressade än i den vanliga arbetsvardagen.

Jag skulle vilja lobba för att dra ner på kraven och förväntningarna. Åk inte till faster Berta varje år om det innebär att hjärnblödningen lurar i hörnen…varje år!  Var lite ”wild and crazy” och säg att ni har andra planer.

Jag vill också puffa för att våga testa något nytt, vidga vyerna utanför din ”comfort zone”. Stugan ni hyrt varje år står kvar nästa år, även om ni tar en paus just i sommar. En kvinna på mitt jobb berättade att familjen brukade plocka fram en karta och blint peka. Där fingret hamnade blev målet för semestern. Det är kanske inte något för alla, men en kul tanke som man kan göra så spännande man själv vill. Lite ospännande att tillbringa en månad i Grums… kanske…eller vad vet jag?

Ju fler familjemedlemmar man får med sig, desto trivsammare semester. Det är inte särskilt trivsamt att dra runt på sura tonåringar bara för att föräldrarna tycker att höjden av lycka är att studera runstenar…hela semestern. Kompromissa och muta är totalt tillåtet tycker jag, trivsel framför allt!

Vår familj tillbringade stor del av förra semestern på husbilsresa i Norge. Ett fantastiskt sätt att föra samman familjen. Vi spelade sällskapsspel, cyklade iväg på utflykter, pratade, ja helt enkelt umgicks. Med blodad tand planerar vi inför sommarens resa.

Något jag också vill uppmuntra till är lokalturism. Det finns massor av roligt i närområdet att upptäcka. Prata med turistbyrån och få tips. Men glöm för all del inte att göra just ingenting. Ligg i hängmattan och lyssna på fågelkvittret. Njut av att väckarklockan inte ringer varje morgonen och du får öppna ögonen precis när du vill. Man måste inte proppa in en massa utflykter och aktiviteter. Vila, slappa och läs alla olästa böcker i hyllan. Att hinna bli uttråkad är inte så dumt det heller.

Catarina Svärd

Bloggar om mat och resor på matochresor.se