Gör succé vid ditt bröllop eller till studenten!

Mats Danielsson

Att gifta sig brukar ibland kallas för livets största dag, en dag som med studentexamen kan förenas i ett enda ord – lycka!

Vi börjar med bröllop, som för mig som rådgivare har sin topp från den 15 mars och till den 15 september.

Förr gjordes en färd genom byn, bruthlöp eller bröllop, så alla kunde se hur vackra de nygifta var. Bröllopet som idag är en förening i lycka var förr ofta en affärsuppgörelse, praktiskt för att sammanfoga två släkten. Härifrån kommer ”att be om hennes hand”, beslutet fastställdes med ett handslag.

Även traditionen att brudens far förde fram bruden till altaret följde denna uppgörelse. Fadern lämnade över ansvaret till en annan man, brudgummen, som nu hade att besluta över hennes liv.

Dagens tradition att tillsammans gå uppför altargången symboliserar en fri person som själv väljer den hen ska dela sitt liv med. En frihet som idag tillåter val med vem vi gifter oss med, oavsett kön. Grunden till detta är ordet ja, ett beslut som symboliserar två människors val att höra samman.

Många tror nog att ett bröllop måste vara stor fest med middag och massor av gäster, men det kan lika gärna vara enkelt och personligt. Förr var det en fest som kunde pågå upp till en vecka och vara sötebrödsdagar. Att engelskans honeymoon – honungsmånad – syftar på något liknande är inte så svårt att räkna ut.

En annan stor dag är studentexamen. Idag ofta fixerat vid kläder, bal och dans. Men det viktiga är att det blir minnesvärt, om sedan klänningen är den mest exklusiva eller fracken bärs med smokingens midjeband kan vi bortse ifrån.

Men några myter vill jag nämna, som att killens fluga eller midjeband ska matcha klänningen. En annan är hennes håruppsättningar till balen, håret tillhör inte klädseln och är fritt val. Båda är skrönor och felaktiga.

etikettdoktornMen studenten är en dag som ska firas! Skicka opretentiösa inbjudningar, meddela i god tid. Tid för utspring, platser och var ni samlas.

Förbered hemma med det som ska ätas och drickas. Sallad, pajer och kallskuret är traditionellt. En tårta blir alltid uppskattad.

Till sist; när ni studenter går på röda mattan till balen, låt tjejen gå till vänster. Jag började med bröllop, bruden går alltid som ogift fram till vänster. Går tjejen till höger markeras att ni är gifta.

Lycka till!

Mats Danielsson
Expert och föreläsare om vett och etikett
etikettdoktorn.se

Fråga om Etikettdoktorn Mats Danielsson om bröllop och student. Kostnadsfritt och anonymt!
www.etikettbloggen.se