Träna säsongssmart för hela kroppen

Cecilia Hedin

Äter du jordgubbar året om? Eller njuter du bara av dessa bär under sommaren? Frukt, bär och grönsaker äter man smartast i säsong. Bland frukt som är i säsong nu i mars hittar vi bland annat apelsin, grapefrukt och kiwi och i grönsaksdisken har vi till exempel potatis, rödbetor, vitkål och grönkål. Att äta säsongssmart handlar om att äta de råvaror som finns tillgängliga och anpassa oss till dem. Och när frukt och grönsaker har sina säsonger är de ju som allra bäst.

På samma sätt som jag tror det är sunt att variera kost efter årstider, tror jag också det är sunt att variera sin träning. Variation är som ett nyckelord för den som tränar regelbundet. För mig som är skidåkare hela vintern, är säsongen nästan slut. Efter påskskidåkning tänker jag sommarpreparera mina skidor, ställa in dem i garaget och sedan skulle jag direkt kunna ta fram rullskidorna. Med andra ord byta skidor mot rullskidor. Ungefär som att efter fotbollssäsongen lämna uteplanen för att fortsätta nästan samma träning inomhus eller som friidrottare byta utomhusarena mot en liknande inomhusarena. Det blir nästan samma. Vår som sommar, höst som vinter. Som cyklist kan jag byta till dubbdäck och bara rulla på hela vintern och löparen springa sina pass i dubbade skor.

Då tänker jag mig istället en säsongssmart träning. När min egen idrott inte är i säsong väljer jag istället alternativ träning – som är i säsong. För mig som först och främst är skidåkare, kan det under våren innebära cykling, löpning och styrketräning. Det kan också kompletteras med mer grennära träningssätt som rullskidåkning och skidgång (=stavgång i backe). Men inte enbart det grennära alternativet.
Precis som vi behöver variera kosten, behöver vi träna allsidigt. För ensidig träning leder ofta till skador. Och jag vill ju träna för att bli bättre. Och starkare.

Att vara säsongssmart gör ju det hela lite roligare också. Mer motivation helt enkelt, kanske det allra viktigaste? För all sorts träning är bättre än ingen träning.
Faktiskt längtar jag efter löpningen nu och ett cykelpass var väldigt länge sen. Om jag får abstinens och saknar skidåkningen, kan jag variera med ett rullskidpass – eller en helg i Torsbys skidtunnel. Skidåkning på sommaren kan liknas vid färska jordgubbar på vintern, man är helt enkelt bara så sugen. Undantag, inte något regelbundet. Säsongssmart träning däremot, handlar om att till största delen träna det som är i säsong och att variera mellan de alternativ som ges.

cilla

Hur tränar du själv?

Kanske ses vi i löparspåret, på cykelbanorna, i Högefällebacken med stavar, på gymmet eller på någon rullskidväg?

Cecilia Hedin
jobbar som hälsocoach och bloggar om träning och hälsa på
cillahedin.blogspot.se